Мерките за сигурност в столицата на Мали -  Бамако, бяха

...
Мерките за сигурност в столицата на Мали -  Бамако, бяха
Коментари Харесай

Затегнаха мерките за сигурност в столицата на Мали затегнати заради опасения от джихадистки атаки

" Мерките за сигурност в столицата на Мали -  Бамако, бяха засилени на фона на увеличаващия се брой на офанзиви на джихадисти, които също по този начин се доближават все по-близо до града ", съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Най-малко 15 екстремистки офанзиви бяха осъществени в Мали през юни и юли и в най-дръзката от тях джихадистки бойци нападнаха Кати – най-голямата военна база в страната, която се намира на единствено 15 километра от столицата.

Растящата неустановеност в Мали, обширна страна с население от 20 милиона души, увеличи неустойчивостта в Западна Африка. През 2020 година в Мали бяха осъществени два преврата, при които военните дадоха обещание да създадат повече, с цел да спрат джихадисткото принуждение.

Темпът на джихадистките офанзиви в Мали се увеличи и през юни водач на обвързвана с " Ал Кайда " формация заплаши, че в малийската столица скоро ще бъде атакувана непосредствено. Съединени американски щати изтеглиха от Бамако всички свои чиновници, които не са от значително значение за работата на дипломатическата им задача и, както доста други западни страни, поучават жителите си да заобикалят да пътуват до Мали.

Въоръжените сили на Мали стегнаха ограниченията за сигурност в столицата и затвориха съществени пътища, с цел да противодействат на тази терористична опасност, както в Кати, по този начин и в Бамако. Някои от пътищата към военната база, както и към резиденцията на краткотрайния президент на страната, също са блокирани.

" Всеки ден арестуваме терористи в Бамако или наоколо ", съобщи представител на армията на Мали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР